Is 3D printen met een pen handiger

Thema: Technologie

Waarvoor zou je een 3D pen willen toepassen, als je ook kan 3D printen? Het 3D printen is nu nog een hele hype en een innovatieve productie methode. En voor de toekomst zal dit gaan uitgroeien tot een normale productie methode. Tenzij er een handiger manier wordt gevonden om het zelfde resultaat te krijgen. Zo is er bijvoorbeeld ook een 3D pen. 

Als je kijkt naar de werking zijn er verschillen, maar ook overeenkomsten. Zo begint het bij de 3D printer met het maken van een een 3D tekening in een computer programma. Om dit vervolgens via een 3D printer te vertalen naar een tastbaar 3D object.Voor de printer moet je nu nog wel eerst een programma eigen moet maken of dit door een ander laten doen. Eigenlijk doet te pen het zelfde als de printer. Met als verschil dat er voor de pen geen ICT programma nodig is om een tastbaar product te maken. De pen zorgt ervoor dat hetgeen wat je tekent eigelijk ook direct wordt geprint. Wat bij beide het het zelfde is, dat kunstof wordt verwarmd en vloeibaar via een spuitmond verschillende vaste vormen kan maken.

Bij de 3D pen ben je letterlijk in de lucht aan het tekenen. Wat als je achteraf een wijziging wilt maken? Er zit geen backspace of undo knop op.Wel kan je gedurende het printen met de 3D pen het ontwerp veranderen. Dus je moet een goede teken techniek hebben. Bij de 3D printer is het ontwerp van te voren al uitgedacht en kan je ook de wijzigingen aanbrengen binnen het programma. Daarna geeft je een print opdracht en kan je wachten op het definitieve resultaat. Of je kan ondertussen alweer bezig zijn met iets anders.  Wat handiger is hangt af van je ruimtelijk inzicht en handigheid in een computerprogramma of creatief tekenen. Voorals nog zie ik de 3D pen als iets voor alleen creatievelingen met een vaste hand.

Bron Youtube kanaal 3Doodler