Cradle to cradle belevenis

20160603_163658Toen ik dan onlangs met mijn collega’s stadskantoor Venlo bezocht kreeg ik toch een cradle to cradle gebouw te zien met een bepaalde luxe uitstraling. En bij een gebouw kijkt men nu eenmaal eerst naar de uitstraling. En bij een mooie uitstraling denkt men al vaak aan de luxe afwerking aan de buiten en binnenzijde van een gebouw. Als je naar een luxe hotel, bank of kantoor kijkt is dat zo normaal dat je eigenlijk ook niet anders verwacht.  Maar past dit bijvoorbeeld ook in een plaatje van een cradle to cradle gebouw.

Het schoonwerk beton doet misschien wat kil aan. Maar in combinatie met hout, groene gevels binnen en buiten, glazen gevels en de vorm zag het er zeker mooi uit. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat de collega’s welke er aan hebben meegewerkt er met enige trots rondliepen. Het laat ook zien dat je een mooi uiterlijk ook op een duurzame manier kan worden bereikt.

En cradle to cradle is  meer dan alleen materialen en een mooi uiterlijk. Het nadeel van gebouwen dat veel niet zichtbaar is. Want hoe wordt omgegaan met water, energie en dergelijke  zal je alleen weten als iemand je dat ook verteld. Wat normaliter geen probleem is, want dat doet er niet toe voor het gebruik. Maar wat als je net als ik wel eens nieuwsgierig bent hoe men is omgegaan met de cradle to cradle toepassing in diverse oplossingen. Want wat hier is bedacht kan ook een oplossing zijn voor een ander gebouw.

Daarnaast ben ik ook nieuwsgierig over hoe na 10 tallen jaren zo’n gebouw klaar is voor de sloop en wordt gedemonteerd. De materialen zouden na gebruik weer een tweede leven moeten hebben of weer opnieuw kunnen worden verwerkt. Is het bouwen van een gebouw bestaande uit alleen gebruikte materialen over 50 jaar dan de standaard? Hergebruik van materialen is nu vaak alleen vanuit het oogpunt van geldbesparing. En met gebruikt loopt men niet te koop. Nog een knop die om moet. Maar ach het begin is er, laten we voor nu maar genieten van natuurlijk een mooi gebouw!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: De kas levert warmte voor het hele gebouw doordat
de lucht opgewarmd wordt door de zon en zuivert tevens de lucht.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *