De stad van de toekomst gemaakt door de bewoners

Woon jij in een stad en denk jij wel eens na over hoe jij in de toekomst zou willen wonen. Ik ben jaren geleden verhuisd van een dorp naar een stad. En daarbij heb ik geen rekening gehouden met toekomstplannen van de stad. Het is vooral iets vinden waarin je prettig kan wonen. En over 10 jaar zie je dan wel weer. En nu stelt deze stad de vraag hoe de stad van de toekomst er voor jou uit ziet. 

startup-594091_1280Je zoekt voldoende ruimte, groen of juist een trendy plek. Goede recreatie en sportgelegenheid of juist de levendigheid van een terras. Want laten we wel wezen klagen kunnen we allemaal. En als ik eerlijk ben Nieuwegein was bekend om de lelijkheid van het centrum. En ja, ik dacht in oplossingen, dus voor winkelen voor de gezelligheid ging ik naar Utrecht. Maar als liefhebber van de moderne architectuur ben ik blij, dat het in de loop van de jaren een centrum is geworden om te laten zien aan anderen. Aan de andere kant het heeft mij er toch niet van weerhouden om er destijds te gaan wonen. Dus was er toch iets anders, wat voor mij belangrijker was. Net als waarschijnlijk vele andere Nieuwegeins met mij.

Steden hebben allemaal te maken met dezelfde uitdagingen, alleen de verhoudingen hierin zijn per stad anders. Het is de omgang met ruimte, water, materialen, energie, informatie en mensen. Zichtbaar is het zien welke mensen zich op een plaats bevinden, maar onzichtbaar is de route welke deze mensen hebben genomen om daar te komen en wat de gevolgen daarvan zijn. Zichtbaar is zijn ook alle producten in een winkel, maar onzichtbaar is de route hoe het de stad binnenkomt en verlaat en waar deze het meest worden gebruikt. Onzichtbaar is ook de wens van de bewoners. Zichtbaar is hun keuze in wat ze aanschaffen voor nu, maar wat willen ze in de toekomst. In alles is de leidraad de mens. En wil je informatie hebben van een paar honderd mensen om de toekomst van een stad te bepalen of alle mensen welke in de stad wonen of tijdelijke verblijven.

Een oplossing is het krijgen van een smart city. De koppeling van mensen, producten sensoren en internet voor het krijgen van data. Hierdoor inzicht krijgen in beweging van bewoners, auto’s en dergelijke. Maar ook het simuleren van situaties om beter te kunnen inschatten wat de gevolgen zijn. Het nadeel is je ziet alleen actie vanuit het verleden en nu. Je kan er nog steeds niet de wens van bewoners mee ontrafelen.

Voor de menselijke kant heb je wat anders nodig voor het actief meebouwen aan de toekomst en niet alleen wanneer de politiek er om vraagt. Voor jong en oud om op een leuke manier ideeën uit te wisselen tussen bewoners, bedrijven en gemeente. Geen knutselvereniging, maar een plek om met een groep mensen te komen met oplossingen en verbeteringen voor de stad. Door kennismaken met wat mogelijke oplossen kunnen bieden, beleven van wat dit zou kunnen beteken en verbinden van mensen om hieraan te werken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *