Gassen maar !

Gassen maar met die energie transitie. 7 miljoen huishoudens welke hun huis met gas verwarmen gaan hieraan bijdragen.  Je zal toch een goed gevoel moeten hebben als je daar aan bijdraagt. Gewoon door gas te bannen uit je huis en te gaan voor andere energiebronnen. Ja, volgens de informatie welke je krijgt is dat wat de toekomst moet worden. Door verschillende informatie welke je krijgt en vraag ik mijzelf af hoe vrij van gas is gasvrij eigenlijk. 

Gas is wel een van de meest gebruikte energiebronnen in Nederland. En dat komt ook nog eens letterlijk uit eigen bodem. Het heeft er in het verleden voor gezorgd dat Nederland zich ontwikkelde naar een land met de comfort van een andere energiebron dan hout en kolen. Wat op zijn beurt weer zorgde voor veranderingen in het bouwen en gebruik van vastgoed. En in het noorden van Nederland zorgt dit vandaag de dag nog voor de uitdagingen door aardbevingen en schade aan onder andere vastgoed. Dus als gasboringen niet meer nodig zijn zouden zijn, dan zouden deze mensen erg blij zijn. Maar als je kijkt naar informatie over gas dan vraag jezelf af hoe lang dat nog gaat duren. Nederland is een grootgebruiker in de wereld, maar is naast een gasproducent ook exporteur van gas. Volgens een Sankey diagram van het International Energy Agency wordt van het totaal aan gas wat wordt verwerkt door Nederland ook nog een gedeelte aan gas geimporteerd. En van het totaal wordt dan vervolgens meer dan de helft gebruikt voor export. Zolang er nog wordt geëxporteerd en geld wordt verdiend zal het boren nog niet gauw minder worden lijkt mij dan.

De huishoudens zijn de grootste verbruiker van gas in ons land volgens een andere sankey diagram, maar zeker niet de enige. Dus ook het bedrijfsleven en industrie moeten hier aan geloven. Als Utrecht dan in 2030 energie Neutraal wil zijn, dan moet het er flink gas op met betrekking tot de uitvoering hiervan. Maar net als alle innovatie het heeft ook andere invloeden. Er is ook een sociaal aspect aan de verandering. Mensen welke werk hebben gerelateerd aan de gaswinning zullen dan ook wat anders moeten hebben.  En niet alle huishoudens zijn sociale huur en hoe ga je deze ook meekrijgen En als iedereen zichzelf kan voorzien van energie, dan zal er ongetwijfeld ook teveel worden geproduceerd. Dan is er weer de vraag hoe je dit dan weer gaat opslaan. Energie neutraal zijn, dat wordt nog wat de komende jaren.

(Inspiratie)Bron:

http://nos.nl/artikel/2139598-na-vijftig-jaar-gaat-nederland-afscheid-nemen-van-aardgas.html

http://www.iea.org/sankey/#?c=Netherlands&s=Balance