Het vertalen van gebruik vastgoed voor opbrengsten

money-549161_1280In de bouw wordt er bij duurzaam veelal gedacht aan duurzame materialen en bouwsystemen. Hier wordt dan ook veel aandacht aan geschonken. Alleen duurzaamheid van huisvestiging is meer dan het bepalen van m2 ruimte en bouwkundige eisen. Hierin is het bedrijfsproces of het dagelijkse gebruik van een bewoner net zo belangrijk. 

Wat heeft een gebruiker eraan als  voor groei of verandering binnen zijn organisatie er steeds moet worden geinvesteerd in dure verbouwingen. Wat vaak vergeten wordt is dat gebruikers niet alleen gewoontes, maar ook bepaalde routes en toekomstplannen hebben in het gebruik van een gebouw. En kosten kan ook een belemmering zijn om bepaalde stappen te maken. Hierbij niet alleen denkende aan rendement op de bouw of verbouwing. Eigenlijk zou huisvestiging moeten bijdragen aan het succesvoller maken van een bedrijf. Een gebruiker  zou willen weten wat hierin de opbrengsten zijn niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst.

Dit is wel afhankelijk van hoe gebruikers nadenken over veranderingen in hun vastgoed gebruik en hun ambities. Hierbij weten ze vaak wel wat ze willen alleen weten ze niet altijd hoe dit te vertalen.  Wat ze wel weten is de behoefte aan weinig overlast  en dat hun business zoveel mogelijk doorgang kan hebben bij veranderingen binnen hun huisvestiging. Het groeien of inkrimpen van een organisatie heeft gevolgen voor informatie gangen, processen, activiteiten, mensen en uiteindelijk ook het gebruik van een gebouw. Maar ook een bewoner van een woning heeft door gezinsuitbreiding, scheiding of werk behoefte aan ander gebruik van een woning. Eigenlijk hebben ze dus een flexibel gebouw nodig om snel op  veranderingen te kunnen inspelen.

Dit druist natuurlijk wel in tegen wat bouwers veelal willen bieden. Want als bedrijf in de bouw is er baat bij dat veranderingen vragen om bouwactiviteiten. Zou een  bouwer dan meer een gebruiksvertaler moeten zijn  voor vastgoed eigenaren. Door naast bouwen, onderhouden en beheer  ook na te denken over optimaliseren van huisvestiging. En is het dan wellicht ook wenselijk naast een meer jaren onderhoudsplan met kosten ook een opbrengstenplan voor de gebruiker te genereren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *