BIM start met hoe kan ik u helpen?

Help_us_to_Help_you

 

 

 

In alle veranderingen welke opvallen binnen de bouw is BIM er een welke al vaak wordt besproken is. Het is eigenlijk gewoon een communicatie middel voor data wat verwerkt is in een 3D model.  Maar de kracht van BIM is dat het zorgt voor innovatie op andere vlakken. Door velen bedrijven wordt de ICT aangeschaft zonder te weten of na te denken over verdere gevolgen. Men hoort dat het kosten verlagend werkt en dat het noodzakelijk is om bij te blijven in verdere ontwikkelingen in de markt. En dat is voor velen al genoeg reden om er wat mee te doen.

Het motto waarmee BIM werd geïntroduceerd was dat het gewoon een kwestie is van doen. Dus ga je op pad naar een BIM congres. Daar krijg je de nodige demonstraties te zien van programma’s. Van hetgeen wat je hoort en ziet ben je enthousiast, dus je schaft een ICT programma aan. Je zoekt er iemand bij voor het opzetten van een 3D model  en dan begint de ellende. Want je krijgt de bijbehorende processen er niet bij. Hiermee wordt door velen pas na aanschaf ICT mee begonnen. En bij samenwerking blijkt dat niet ieder persoon of bedrijf op dezelfde manier werkt en even ver is in de ontwikkeling ervan. Het gevolg is dat vele bedrijven in omgekeerde of willekeurige volgorde  BIM implementeren.

De kracht van BIM is dan ook het hebben van een goed netwerk. En dan heb ik het niet over ICT, maar over de samenwerking tussen mensen en bedrijven. Wat een stap is binnen ketenintegratie. En deze begint volgens de boeken met menselijke communicatie gevolgd door het integreren van processen en implementeren van ondersteunende ICT. Met als doel elkaar tenslotte strategisch te kunnen versterken in de markt. Het BIM model is dus een ondersteuning hierin.

Het belangrijkste bij BIM is dus communicatie van de mens. In hoeverre wordt er in de opzet van een BIM model nagedacht over wat een andere afdeling of bedrijf zou willen hebben. Om van elkaar te weten welke informatie nodig is en hoe deze te verwerken in het model heb je elkaar hard nodig. Ongeacht welke rol je hebt in de keten kan het krijgen van informatie en het toevoegen ervan je helpen. Het begint bij BIM, dan ook met het stellen van een vraag. Hoe kan ik u helpen? Zodat ik de juiste informatie gebruik voor dit werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *