Leren communiceren met ICT

In mijn studie tijd werd er een poging gedaan om aan de bouwkunde studenten een basis van programmeren te leren. Hierin kan ik mij herinneren dat velen niet snapte waarom je dit nu als bouwkundige moest leren. Het vak kreeg geen kans en was voor het einde van het semester komen te vervallen. Waarschijnlijk zag een ICT docent wel hier de noodzaak van in kijkende naar de toekomst. Maar het toekomst beeld van de gemiddelde bouwkunde student inclusief van mijzelf, was hierin niet het zelfde. Nu ruim 10 jaar verder denk ik nog wel eens had ik maar!

Maar met alle veranderingen die er daarna plaatvonden is de noodzaak om hierin een basiskennis in op te doen groeiende. ICT is voor velen toegankelijker geworden en het gebruik ervan wordt door velen als normaal gezien. Was het ontwerpen van een website vroeger iets voor alleen de ICT’ nu kan iemand met een basiskennis van ICT ook al website bouwen.

De smart Phone en tablets krijgen samen met apps steeds meer mogelijkheden en toepassingen. Steeds meer apparatuur, producten en gewone gebruiksartikelen in een gebouw worden smart. Hoe smart iets ook is, zonder tussenkomst van de mens was het dat niet. Al deze producten zijn niet zelfdenkend zonder dat daarvoor een programma is geschreven.technology-662833_1280

Stel er vinden wijzigingen plaats binnen een proces, dan zal alles daarom heen ook passende moeten zijn. Als het proces van een product is ontworpen voor een bepaald doel, dan wil je niks over het hoofd zien om de werking zo optimaal mogelijk te hebben. Je hebt inzicht nodig in processen en alles wat hier invloed op heeft. De informatie en mogelijke stappen zijn belangrijk, zodat het juiste programma kan worden gemaakt.Maar ook in niet ICT gerelateerde bedrijfsprocessen kan deze manier van denken goed van pas komen.

Door een basis kennis van programmeren ben je nog geen programmeur, maar je leert nadenken over de stappen die er nodig zijn om een product iets te laten uitvoeren. Het stimuleert het systeemdenken en creativiteit. Enkele mensen hebben van nature dit vermogen, maar velen zouden dit moeten ontwikkelen om hierin goed mee te komen. Maar programmeren heeft niet echt een flitsend imago. Dus ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden welke dit leuk maakt.

Hieronder de top 3 van de leukste van heel serieus tot heel laagdrempelig.

  • CS50 is een introductie cursus Computer Science aan University of Harvard welke gedeeld via youtube. Door interactie en het gebruik van diverse attributen wordt het een en ander duidelijk gemaakt. Bijvoorbeeld het maken van een boterham met pindakaas en jam. Wanneer je niet de juiste informatie geeft krijg je niet het resultaat wat jij voor ogen had. Het heeft voor Nederlandse begrippen soms wel een typisch hoog Amerikaans enthousiastme gehalte.  Maar wanneer je durft kan je een stap verder gaan en een poging doen via een gratis cursus, waarbij je ook opdrachten maakt. En eventueel tegen betaling een certificaat kan behalen.
  • Scratch is een programma ontwikkeld door MIT. En is ontwikkeld voor kinderen, maar ook “volwassen” kinderen maken hier gebruik van. Het is zelfs opgenomen in de CS50 cursus, waarin men ook de vertaal slag naar het programmeren laat zien. Met Scratch maak je games met behulp van het slepen van diverse bouwstenen. Met als doel de systematiek van programmeren te begrijpen. Wanneer je geen kennis hebt van programmeren, dan is dit nog een hele uitdaging. Je hoeft niet alles nog een keer te bedenken, als een ander dit al een keer heeft gedaan. Maar gelukkig kan je ideeën op doen door te spieken bij anderen. En ja het is gewoon gratis te gebruiken. Voor mijn eerste poging zie https://scratch.mit.edu/projects/55817606/ .
  • Wanneer computergames jou niet aanspreekt, maar jij meer zou voelen om iets te bouwen met je handen dan is Little Bits wellicht iets voor jou. Hierin heb je verschillende elektronica bouwstenen waarmee je vanalles zelf kan bouwen. Voor het laten branden van lampjes en het bouwen van je eigen slimme gadgets. Het is niet kosteloos, maar er zijn wel plekken waar je een workshop kan volgen of er gewoon eens kennis mee maken.

Tot ziens! tot de volgende post van Refreshing Future

Deze blog is ook te geplaatst als post op linkedin