Netwerken voor de stad

Het combineren van netwerken maakt de innovatie binnen een stad. Na twee dagen in Rotterdam bezig te zijn geweest met innovatie ecosystemen is het toch wat ingewikkelder dan dat.  Je hebt te maken met een combinatie van economie, fysiek aanwezige objecten en een sociaal netwerk in een stad. En daarnaast ook nog toevoeging de van mogelijkheden die (nieuwe) technologie biedt. Wanneer deze met elkaar worden verbonden draagt het bij aan het verbeteren van een stad.

Gratis Wifi in 2025 in de Europese steden is een voorbeeld van een technologisch netwerk. Het kan bijvoorbeeld bijdragen aan het innovatie klimaat in een stad voor ondernemers die niet zonder internet kunnen. Start-ups en wetenschap kunnen een boost geven aan een stad door de oplossingen die zij bieden. Maar daarnaast ook de werkgelegenheid en in de huidige maatschappij opvulling geven aan leegstaande kantoren. Bedrijvigheid kan ook andere activiteiten aantrekken. Bedrijvigheid met producten welke gebruik maken van dit wifi netwerk ook wel internet of things. En de BIG-data welke kan bijdragen aan vastgoed en omgeving voor de inwoners van een stad.

Een netwerk van mensen is wat in Rotterdam naast water een verbinding geeft. Een netwerk van alle inwoners van stad, die trots zijn en zich verbonden voelen met de stad. Waar mensen samenkomen voor een gesprek, een kop koffie en nieuwe verbindingen tot stand komen. En misschien ook wel nieuwe ideeen voor oplossingen voor de stad.  In mijn ogen is het creëren net als een bouwknooppunt in een gebouw. Dit is het technisch gezien waar bouwdelen samenkomen zoals een vloer en gevel. Alleen hierin zijn is de bouwdelen de diverse locaties in de stad Rotterdam zoals het RDM, CIC Rotterdam en Rotterdam Science Tower. En materiaal en gereedschap gebruikt door mensen zorgen dat het technische samenkomt. Dit voor het oplossen van bijvoorbeeld bepaalde problematiek.

Zo’n netwerk moet meer zijn dan alleen sociale media en moet ook gericht zijn op een bepaald doel wil het mensen trekken. Als er dan toch een drijvende boerderij met koeien komt in Rotterdam, dan wel ergens waar mensen mee willen pronken. Alhoewel ik mij afvraag hoezeer stadsmensen hierop zitten te wachten. Laat nieuwe oplossingen leven en dichterbij de mens brengen, dan kan het via een menselijk netwerk worden verspreid. Leuk voor stadmakers in Rotterdam en drijvend nieuwe voetbalstadion wellicht :-)

 

 

Volg mij via

Visit Us On TwitterVisit Us On LinkedinCheck Our Feed