Not I amsterdam. I am Dutch !

Of je nu inwoner ben20160708_190220[1]t of bezoeker je wilt er beide van kunnen genieten. Wat te denken van een groot evenement als het EK atletiek wat onlangs in Amsterdam werd gehouden. Mensen zijn maar wat trots op een land als een landgenoot een wedstrijd wint.  De uitdaging van Amsterdam zit hem niet alleen in de inwoners, maar de tijdelijke inwoner in de vorm van een toerist. En daarbij horen ook wachtrijen van mensen bij verschillende attracties bestaande uit bezienswaardigheden in de stad. Bij een ULI bijeenkomst sprak men zelfs over het pretpark Amsterdam.

En laten we eerlijk zijn toeristen je hebt er een soort haat-liefde verhouding mee. Als ik dan eens een keer in het centrum van Amsterdam ben, dan moet ik ook mijn weg vinden tussen de toeristen. Een stad ontwikkelt zich om de menselijke activiteiten welke er plaatsvinden. Of het nu handel of toerisme is de inwoner ziet er wel brood in. En Nederlanders zijn goed in klagen, want hoe lastig zijn die toeristen dan wel. Het is een beetje of je als bedrijf klaagt over het teveel hebben van klanten.

Wat je niet wilt is het effect van die leuke Italiaanse vissersplaatsjes waar het in de zomer krioelt van toerisme het in de winter een verlaten en slaperig dorpje is. Of dat er meer toeristen zijn dan inwoners in een stad. Want dan krijg je ook dat de inwoners hun heil ergens anders gaan zoeken. De stad is in eerste plaats van een inwoners met hun levenswijze en de voorzieningen moeten daarop afgestemd zijn.

Als ik op vakantie ga en een buitenlandse stad bezoek is het om te proeven wat bewoners ook eten naast het ontdekken en beleven  van een bepaalde (stad)cultuur. En misschien moeten die toeristen nog even opvoeden over al het andere moois wat ons land te bieden heeft. En ons land en steden zijn nu ook weer niet zo groot dat je de toeristen ergens anders in het land kan laten verblijven. Het voordeel hierin is dat het perspectief van afstand is voor buitenlander anders is. Een uurreizen naar de dichtstbijzijnde dorp of stad iets normaals. En als je Nederland van bovenaf zou bekijken is toch net al een uitgestrekte stad. Dus; Not I Amsterdam, maar I am Dutch!

Volg mij via

Visit Us On TwitterVisit Us On LinkedinCheck Our Feed
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *