Ontwikkelen met beleving

Het herbestemmen van bestaande panden is meestal nog niet zo makkelijk. Lege panden zat zou je zeggen. Onlangs was ik te gast bij een herontwikkelingsproject Noordkade te Veghel via een bijeenkomst van de NVBK. Een oude fabriek waar vroeger veevoer werd verwerkt en nu vooral eten voor mensen bevat. Een verbinding van mensen door een locatie waar eten, cultuur en kunst in een unieke beleving samenkomen. De boodschap die ik er uit haalde is dat om dit te verwezenlijken is het loslaten enerzijds en aan de andere kant dichtbij bij de omgeving blijven.

Niet bang zijn voor de geschiedenis

Maar hoe geef je er een andere gebruik aan. Een oude fabriek en laatste is dan ook niet een makkelijkste locatie. Je hebt grote machines welke via een interne logistiek met elkaar zijn verbonden en enorme lege opslag ruimten. En herbestemming kan niet zonder sloop toch? En dan willen wij het graag weer netjes maken zodat je niet kan zien hoe het was. Noordkade liet zien dat je er door alleen het noodzakelijke te slopen de geschiedenis van een pand onderdeel laten uitmaken van een nieuwe functie. Laat roest en machines voor wat het is. Het laat zien dat het een verleden heeft en laat het bijdragen aan een industriele beleving.

Gebruik maken van omgeving

Wat dit ook laat zien dat bij herbestemming is rekening gehouden met de lokale geschiedenis van ondernemers. Een plek verbonden met veel bedrijven welke in de food industrie zitten en zich verbonden voelen met Veghel. En een plek waar nagenoeg de gehele dag mensen zijn te vinden. Mensen komen er voor hun dagelijkse boodschappen, maar ook voor lessen met betrekking tot kunst en ambachten en zelfs tot in de late uurtjes voor een concert. Het maakt onderdeel uit van het leven van een doelgroep. In een gemiddeld stadscentrum zijn deze activiteiten veelal gescheiden.

Duurzaam

Het brengt een concept passende bij de locatie en omgeving. Alleen het hoognodige en basis is aanwezig. Wat weer flexibiliteit geeft voor de gebruiker door gebruik van losse elementen. Goed dat een gebouw weer een tweede leven krijgt. De zandloper in de entree (zie afbeelding) vond ik wel een goede vertaling van het beschermen van iets ouds tegen de tijd.  Maar hoezeer draagt het bij aan alle aspecten van duurzaamheid?

Inspiratie bron: bijeenkomst NVBK @ Noordkade Veghel