Vakantie inzicht

Vakanties geven je een andere kijk op wonen. Je kiest tijdelijke en andere woonomgeving in eigen of een ander land, met meer luxe, meer avontuur met minder luxe of een ongebruikelijke keuzes in verblijf. Met een passie voor de bouw zoek ik automatisch naast de omgeving waarin ik verblijf ook naar de gebouwen. Slenterend door de smalle straten van een oude stad of ontdekken van moderne gebouwstijlen en hoe men omgaat met wonen.20160830_081501[1]

Op een of andere manier moet ik ook nog wel eens terug denken aan mijn verblijf in Zuid-Afrika waarin ik als onderdeel van een team meewerkte aan de uitwerking van een onderzoek naar bouwen in de verschillende klimaten. Wat opvallend is dat er heel vroeger werd gebouwd passende bij het klimaat en de aanwezige grondstoffen in de regio. Zo bouwde de men in een warm klimaat met hoge luchtvochtigheid een woning dat een natuurlijke manier van ventilatie en koeling had. Dit door een goede ventilatie onder een op palen staande begane grondvloer en via gevelopeningen aan twee zijde van een woning.

Het zijn de nieuwe inwoners in een land die voor de verandering zorgde. Want zelfs vroeger wilde men als men een vreemd land had ontdekt of verovert een stukje comfort meenemen. Een woning gebouwd met vergelijkbare kenmerken van het land van herkomst. En wat niet van nature in dat land aanwezig was nam men mee uit eigen land. Zo vindt je in diverse landen de invloeden van Nederland inclusief de kenmerkende stijl van bouwen.

Nu worden er gebouwen neergezet welke als je naar de buitenzijde kijkt in ieder land zouden kunnen staan. En bouwt men met materialen die hun oorsprong hebben in zelfs een ander wereld deel. Het klimaat heeft niet meer de grootste invloed. Nu zou men voor ventilatie en koeling de nodige ventilatoren en airco’s toepassen. Zo verbleef ik ooit bij een gastgezin in Spanje en wilde net als in Nederland even een raam open zetten om de warmte weg te krijgen. Maar wanneer ik deze opende keek ik uit op een soort “binnenplaats” waar alle rioolleidingen te zien waren en alle airco hun warmte afgaven. Niet mijn idee van lekkere frisse lucht. In sommige landen is dit zelfs zo erg dat het grote negatieve invloed heeft op het klimaat in de stad.

En nu willen we cradle to cradle, meer gebruik maken van materialen dichterbij huis en anders omgaan met oplossingen voor binnenklimaat en comfort. Maar het is nog niet normaal en misschien net als de zonnebloem die mij in de wijk in het openbaar groen staat. In een veld met andere zonnebloemen is normaal. Maar zo in z’n eentje lijkt deze te zijn verdwaald.

 

Dank u voor het lezen! En wilt u ook volgen ;-)

Visit Us On TwitterVisit Us On LinkedinCheck Our Feed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *