Wat als jouw bureau smart wordt

Thema: innovatie in de spotlight

Het werken is aan het veranderen, maar zo ook de werkplek. Een bureau met ladenblok welke volstaat met pennenbak, mappen en papier gaat tot de verleden tijd te behoren. We gaan papierloos werken en in de cloud. Alleen een laptop, mobiel en beeldscherm blijft over. Wat nog overblijft is een traditioneel bureau. Maar ook hier is vernieuwing te vinden.

Zittend werken is voor velen de normaalste zaak van de wereld. Er zijn zelfs adviezen hoe dit te doen volgens de juiste houding.  Maar staand werken schijnt onder andere volgens deze video van Annals of Internal Medicine de gezondheid te bevorderen. Want mensen zijn van origine gebouwd om staand te werken. En de daarnaast steeds grotere problematiek rondom obesitas vraagt om diverse producten op de markt welke hierop in spelen. Zitballen en deskbikes enz. alles om maar actiever achter het bureau te werken.

Maar dan heb je tegenwoordig ook bureaus die smart zijn. Een bureau welke met gebaren van de hand zich aanpast aan een staande of juist zittende werkhouding. Communiceert via een lichtgevende rand. Wanneer deze rood is wil je liever niet gestoord worden en bij groen kan je dat wel. Een draadloze oplader in het bureau zorgt ervoor dat je smartphone altijd opgeladen is. Dus geen zoektocht meer naar een nog vrij stopcontact of een geschikte oplader. Maar hoe handig is nu zo’n smart desk op kantoor?

Wat is de juiste sta houding en hoelang is het gezond om te staan. Arbo regels zijn er voor staand werk. maar deze zijn veelal voor productie werk binnen de industrie, bouwplaats, winkel e.d.  Hierin richt men zich vooral op goede werkhouding, omdat te lang staand werk ook weer niet goed is voor de gezondheid. Het is dus belangrijk om de balans te vinden tussen zitten en staand werk. Iets wat door een smartdesk wordt ondersteund. Het adviseert door een ingebouwde sensor welke communiceert via een app voor smartphones.

Het monitort zelfs de omgeving om het gebied van temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstofgehalte van de ruimte. Stel er zouden meerdere mensen zo’n bureau hebben. In hoeverre heb je dan wat aan de omgevingsinformatie. In gebouwen zit het nodige aan installaties welke niet meer door de gemiddelde mens aangestuurd worden. Deze wordt afgestemd op het gebruik van een ruimte. Ook hebben mensen ook nog zoiets als een gevoelsindicator. Wat de een prettig klimaat vindt kan een ander anders ervaren. Het is al wennen dat er geen ramen geopend kunnen worden voor “frisse” lucht. Het is iets wat bij mooi weer als prettig wordt ervaren. Dus als volgens persoonlijke data van het bureau aangeeft dat jij even frisse lucht nodig hebt. Moet je wellicht overgaan tot een wandelingetje buiten. Aan de andere kant zou deze data gebruikt kunnen  worden om de installatie nog beter af te stemmen op het gebruik en gebruikers van een ruimte.

Als je kijk naar het flexibel werken is het handig dat zo’n bureau snel aan iedereen kan aanpassen. Mensen zijn tenslotte niet allemaal het zelfde. De kans is groot dat de periodes van zitten, staan en behoefte aan “frisse” lucht e.d. verschillen. Het hebben van vaste pauzes volgens traditionele stijl kan in strijd zijn met de gewenste pauzes volgens persoonlijke data. Flexibiliteit van de organisatie is dus gewenst. Wat volgens mij geen probleem zou moeten zijn als dit de gezondheid ten goede komt.

Hier alvast een digitale kennismaking met een smartdesk MisterBrightlight genaamd.

 

Youtube fim van www.misterbrightlight.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *